Apam Kampung

Appam Kampung
Bahan-bahan
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung beras
  • 3 sudu besar gula perang
  • 1/2 sudu besar yis
  • 1/2 cawan + 2 sudu besar air
  • 1 sudu kecil minyak masak
  • 3 1/2 sudu besar kelapa parut
Cara Penyediaan
  1. Campurkan semua bahan kecuali kelapa parut di dalam mangkuk.
  2. Pukul campuran sehingga teksturnya licin dan tidak lagi berketul-ketul.
  3. Sapukan minyak pada permukaan dalam bekas pembakar berukuran 24cmx13cm.
  4. Tuangkan campuran ke dalam bekas pembakar. Ketepikan dan biarkan selama 1 jam.
  5. Sementara menunggu, siapkan pengukus dan didihkan airnya.
  6. Setelah 1 jam berlalu, masukkan bekas ke dalam pengukus dan kukus selama 40 minit. Jangan buka penutup pengukus sepanjang masa mengukus.
  7. Selepas mengukus selama 40 minit, keluarkan bekas daripada pengukus dan biarkan apam sejuk hingga ke suhu bilik.
  8. Keluarkan apam daripada bekas dan potong menjadi 8 bahagian.
  9. Taburkan separuh sudu besar kelapa parut ke atas setiap potongan kuih apam dan ia kini sedia untuk dihidangkan.