Kueh Teow Kantonis
Bahan-bahan
Bahan-bahan A
- 3 sudu makan minyak masak
- 4 cawan kueh teow
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 1 ½ ketul ayam bahagian dada - dipotong dadu
- 2 pokok sawi hijau – dipotong kecil
- ¾ cawan air
Bahan-bahan B
- 3 sudu makan kicap pekat
Bahan-bahan C
- 1 biji telur
- ½ sudu makan tepung jagung *
- 2 sudu makan air *
* Dibancuh bersama
Cara Penyediaan
- Panaskan 2 sudu makan minyak dan gorengkan kueh teow. Angkat dan ketepikan.
- Menggunakan kuali yang sama, panaskan 1 sudu makan minyak, tumis bawang hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan masak seketika.
- Tambahkan sawi.
- Masukkan air dan perisakan dengan kicap pekat. Biar mendidih seketika.
- Masukkan telur dan kacau rata.
- Masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga kuah menjadi pekat. Kacau rata.
- Angkat dan hidangkan ketika masih panas.