Ayam Kung Pao
Bahan-bahan
Bahan A - Bahan Perap
- ½ cawan minyak*
- 2 ketul ayam – dipotong 8*
- 1 sudu teh sos tiram*
- 2 sudu teh tepung jagung
- 3 sudu makan gajus - dipanggang
- ½ biji lada benggala merah* *
- ½ biji lada benggala hijau* *
Bahan B - Bahan Tumis
- 2 sudu makan minyak#
- 2 sudu makan minyak bijan#
- 2 ulas bawang putih##
- 1 inci halia##
- 4 tangkai cili kering
Bahan C - Bahan Sos
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 1 sudu teh kicap manis
- 1 sudu teh sos cili bawang putih
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
* Diperap bersama selama 30 minit
** Dihiris memanjang
# Dicampur bersama
##Dicincang
Cara Penyediaan
- Panaskan minyak. Goreng ayam hingga agak kekuningan. Angkat dan toskan.
- Menggunakan kuali lain, panaskan campuran minyak.
- Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
- Masukkan cili kering, tumis hingga sedikit garing.
- Masukkan tepung jagung dan kacau rata.
- Masukkan semua bahan sos lain. Masak hingga sedikit pekat dan naik bau.
- Masukkan isi ayam dan gaul rata selama 5 minit.
- Akhir sekali, masukkan gajus dan lada benggala. Kacau rata.
- Sedia untuk dihidang.