Skon Tanpa Telur

Eggless Scone
Bahan-bahan
  • ½ cawan marjerin rendah garam
  • 6 sudu makan gula
  • ½ cawan buah-buahan kering
  • ½ sudu teh rempah campuran
  • ¼ sudu teh serbuk buah pala
  • ¼ sudu teh soda bikarbonat
  • 1 ½ cawan tepung naik sendiri
  • 6 sudu makan air panas
  • 3 sudu makan kepingan badam
  • 1 sudu teh marjerin* 
  • 1 sudu teh tepung gandum* 

* Griskan dulang pembakar dengan marjerin dan taburkan tepung

Cara Penyediaan
  1. Menggunakan kuali leper dan api kecil, cairkan marjerin bersama gula, buah-buahan kering, rempah campuran dan serbuk buah pala.
  2. Kacau perlahan selama 3 minit.
  3. Matikan api dan biar campuran menjadi suam.
  4. Tambahkan soda bikarbonat. Kacau rata dan ketepikan.
  5. Menggunakan mangkuk, masukkan tepung.
  6. Buang lubang di tengah. Memasukkan air suam.
  7. Masukkan campuran marjerin. Kacau rata.
  8. Masukkan ke dalam dulang pembakar.
  9. Tabur kepingan badam.
  10. Panaskan oven ke suhu 365° F (185°C).
  11. Bakar selama 1 jam 15 minit
  12. Biarkan kek menyejuk selama 5 minit di dalam oven sebelum dikeluarkan.