Skon Tanpa Telur
Bahan-bahan
- ½ cawan marjerin rendah garam
- 6 sudu makan gula
- ½ cawan buah-buahan kering
- ½ sudu teh rempah campuran
- ¼ sudu teh serbuk buah pala
- ¼ sudu teh soda bikarbonat
- 1 ½ cawan tepung naik sendiri
- 6 sudu makan air panas
- 3 sudu makan kepingan badam
- 1 sudu teh marjerin*
- 1 sudu teh tepung gandum*
* Griskan dulang pembakar dengan marjerin dan taburkan tepung
Cara Penyediaan
- Menggunakan kuali leper dan api kecil, cairkan marjerin bersama gula, buah-buahan kering, rempah campuran dan serbuk buah pala.
- Kacau perlahan selama 3 minit.
- Matikan api dan biar campuran menjadi suam.
- Tambahkan soda bikarbonat. Kacau rata dan ketepikan.
- Menggunakan mangkuk, masukkan tepung.
- Buang lubang di tengah. Memasukkan air suam.
- Masukkan campuran marjerin. Kacau rata.
- Masukkan ke dalam dulang pembakar.
- Tabur kepingan badam.
- Panaskan oven ke suhu 365° F (185°C).
- Bakar selama 1 jam 15 minit
- Biarkan kek menyejuk selama 5 minit di dalam oven sebelum dikeluarkan.