Sagu Gula Melaka

Sagu Gula Melaka
  • 4 cawan air
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1 cawan biji sagu – direndam dalam air selama 30 minit & ditoskan.
     
  •  ½ cawan susu cair
  • 3 sudu makan gula merah
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1 helai daun pandan – disimpul
     
  • Didihkan air bersama daun pandan. Tambahkan pewarna jika perlu.
  • Masukkan biji sagu, kacau dan masak hingga sagu bertukar jernih. Tutup api.
  • Toskan sagu dan lalukan dibawah air mengalir untuk membuang kanji.
  • Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.

Cara Penyediaan Manisan:

  1. Masakkan gula bersama air dan daun pandan hingga gula larut dan pekat. Tapiskan manisan, jika perlu.
  1. Keluarkan sagu dari acuan.
  2. Curahkan manisan dan 3 sudu makan susu cair.