Sagu Gula Melaka
Bahan-bahan
Sagu
- 4 cawan air
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 1 cawan biji sagu – direndam dalam air selama 30 minit & ditoskan.
Bahan Kuah
- ½ cawan susu cair
Bahan Manisan (Dicampur bersama)
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan – disimpul
Cara Penyediaan
- Didihkan air bersama daun pandan. Tambahkan pewarna jika perlu.
- Masukkan biji sagu, kacau dan masak hingga sagu bertukar jernih. Tutup api.
- Toskan sagu dan lalukan dibawah air mengalir untuk membuang kanji.
- Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
Cara Penyediaan Manisan:
- Masakkan gula bersama air dan daun pandan hingga gula larut dan pekat. Tapiskan manisan, jika perlu.
Cara Menghidang
- Keluarkan sagu dari acuan.
- Curahkan manisan dan 3 sudu makan susu cair.