Bebola Ikan Masak Masam Manis
Bahan-bahan
Bahan-bahan Bebola Ikan
- 2 ketul isi ikan tenggiri
- 6 sudu makan air sejuk
- 1 sudu kecil garam
- ½ sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil tepung ubi
- ¼ sudu kecil soda bikarbonat
* Dikisar bersama
Bahan-bahan Sos
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 senduk cili kering kisar
- 1 biji bawang*
- 3 ulas bawang putih*
- ½ cawan air
- 2 sudu makan gula perang
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 biji tomato – dipotong kiub
Cara Penyediaan
Cara Penyediaan Bebola Ikan
- Kisar isi ikan bersama air, garam dan lada sulah hingga lumat.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi dan soda bikarbonat.
- Kisar hingga sebati dan kenyal.
- Basahkan tangan. Bulat-bulatkan sebatian tadi dalam saiz duit siling 20 sen.
- Didihkan air, masukkan bebola ikan. Angkat apabila bebola ikan timbul.
Cara Penyediaan Sos
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
- Apabila sudah garing, masukkan air. Biarkan mendidih.
- Tambahkan gula perang, garam dan sos. Kacau rata.
- Masukkan bebola ikan dan tomato. Biarkan ia mereneh seketika.
- Tutup api dan sedia dihidang.