Sambal Tempe & Kentang

Tempe & Potato Sambal
Bahan-bahan

Bahan-bahan A

  • 1 cawan minyak masak – untuk menggoreng
  • 3 biji kentang – dipotong memanjang
  • 1½ peket tempe (3 inci panjang x 4 inci lebar) – dipotong kecil

Bahan-bahan B: Bahan Tumis

  • 2 sudu makan minyak masak – untuk menumis
  • 15 tangkai cili kering* 
  • 1 biji bawang besar* 
  • 2 ulas bawang putih* 

Bahan-bahan C: Bahan Perasa

  • 1 biji limau nipis – diperah jusnya
  • 1 sudu teh gula
  • 1 sudu teh garam

* Dikisar halus

Cara Penyediaan
  1. Panaskan minyak.
  2. Goreng kentang dan tempe secara berasingan hingga garing. Ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak.
  4. Tumis bahan B hingga naik bau.
  5. Masukkan jus limau nipis, gula dan garam. Masak seketika.
  6. Apabila naik minyak, masukkan kentang dan tempe. Gaul rata.
  7. Angkat dan hidangkan.