Kongres Nefrologi Sedunia (WCN) 2022

Kongres Nefrologi Sedunia (WCN) ialah acara pendidikan dan rangkaian tahunan Persatuan Nefrologi Antarabangsa, yang menampilkan simposium, pembentangan, program latihan dan kursus berkaitan dalam bidang nefrologi serantau. Tahun ini, acara itu diadakan di Malaysia, dihoskan oleh Persatuan Nefrologi Malaysia dan Persatuan Nefrologi Asia Pasifik di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). WCN'22 adalah acara selama 3 hari, diadakan dari 25 - 27 Februari'22 dan dirasmikan oleh Menteri Kesihatan Malaysia, YB Tuan Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

DaVita Malaysia teruja untuk mengambil bahagian secara fizikal dalam kongres berprestij yang telah lama ditunggu-tunggu selepas penularan wabak yang lama. Acara hibrid ini mempunyai lebih 500 delegasi secara bersemuka dan peserta lain yang hadir hampir terdiri daripada pakar nefrologi dan pegawai awam penjagaan kesihatan dari seluruh rantau ini. DaVita Malaysia merupakan salah satu peserta pameran semasa acara itu dengan kira-kira 250 delegasi melawat booth DaVita secara fizikal. Wakil kami berpeluang memperkenalkan DaVita Malaysia secara terperinci – kewujudan kami, rawatan, perkhidmatan, peluang kerjaya, dll dan mempunyai interaksi yang membuahkan hasil dengan para delegasi.

Secara keseluruhannya, acara ini merupakan satu kejayaan besar dan menjadi peluang yang baik untuk komuniti penjagaan kesihatan buah pinggang untuk bertukar pengetahuan, rangkaian dan berinteraksi secara bermakna antara satu sama lain.