“Perjalanan Anda ke arah Pemindahan Buah Pinggang” diadakan khusus untuk pesakit yang mempertimbangkan pemindahan buah pinggang sebagai rawatan pilihan untuk merawat kegagalan buah pinggang.

Pemindahan buah pinggang adalah satu jenis rawatan untuk kegagalan buah pinggang peringkat akhir. Rawatan lain adalah hemodialisis, Continuous Ambulatory Peritoneal Dialisis (CAPD) ataupun Automated Peritoneal Dialisis (APD). Antara rawatan untuk kegagalan buah pinggang, pemindahan buah pinggang adalah satu-satunya pilihan untuk menawarkan kehidupan yang lebih aktif tanpa dialisis dan jangka-hayat yang lebih panjang. Namun, haruslah diingatkan bahawa ia bukanlah rawatan yang memulihkan sakit buah pinggang. Buah pinggang yang baru ini memerlukan penjagaan yang berterusan. Anda perlu mengambil ubat-ubatan anti-penolakan untuk mengelakkan badan anda daripada menolak buah pinggang selagi buah pinggang ini masih berfungsi. Jika buah pinggang ini tidak lagi berfungsi, anda perlu kembali kepada rawatan dialisis ataupun kemungkinan untuk mempertimbangkan pemindahan buah pinggang yang lain.

Secara umumnya, pemindahan buah pinggang adalah selamat dan berkesan, ia mungkin bukan rawatan yang sesuai untuk semua orang kerana risiko pembedahan dan ubat-ubatan yang mungkin memburukkan kesihatan anda.

Buah pinggang boleh didermakan oleh penderma yang masih hidup (seperti ibu bapa, adik beradik, pasangan, atau rakan) atau penderma yang telah meninggal dunia. Untuk mendapatkan buah pinggang daripada penderma yang telah meninggal dunia, anda perlu disenaraikan ke dalam senarai menunggu. Sekiranya anda mempunyai penderma hidup, anda tidak perlu berada di dalam senarai menunggu. anda perlu menunggu antara 10 hingga 13 tahun untuk mendapatkan buah pinggang daripada penderma yang telah meninggal dunia di Malaysia.

Di Davita, kami akan selalu memastikan anda mendapat maklumat yang lengkap untuk anda memutuskan sama ada pemindahan buah pinggang adalah pilihan yang sesuai dan kami juga akan menyediakan anda dalam perjalanan mendapatkan buah pinggang baharu.

Saya berharap anda mendapati maklumat yang disediakan di dalam risalah dapat membantu anda . Untuk maklumat lanjut, doktor dan rakan sepasukan kami amat berbesar hati untuk membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut.

Dr Rosnawati Yahya

Pengarah Hal Ehwal Perubatan DaVita Malaysia & Ketua Unit Transplantasi dan Timbalan Ketua Jabatan Nefrologi Hospital Kuala Lumpur

Sempena Hari Buah Pinggang Sedunia 2022, DaVita Malaysia dan Pusat Perubatan Sunway telah bekerjasama untuk menganjurkan ZOOM webinar mengenai Pemindahan Buah Pinggang Penderma Hidup yang dihadiri oleh seramai 356 peserta. Pemindahan buah pinggang ialah prosedur pembedahan untuk mengalihkan buah pinggang yang sihat daripada penderma yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia kepada seseorang yang buah pinggangnya tidak lagi berfungsi. Dalam sesi ini, tumpuan diberikan kepada pemindahan penderma hidup. Sesi ini adalah amat berguna dan bernas untuk pesakit dialisis dan juga penjaga yang juga berpotensi sebagai penerima/ penderma buah pinggang. Topik-topik yang berkaitan telah dibentangkan oleh 3 doktor iaitu Dr Rosnawati Yahaya, Pengarah Hal Ehwal Perubatan DaVita Malaysia, Pakar Nefrologi, Pusat Perubatan Sunway dan beliau juga merupakan Ketua Unit Transplantasi dan Timbalan Ketua Jabatan Nefrologi Hospital Kuala Lumpur, diikuti dengan Dr Tan Li Ping, Ketua Pegawai Perubatan DaVita Malaysia dan Dr Murali Sundram, Pakar Urologi, Pusat Perubatan Sunway.