Rawatan Hemodialisis Di Pusat Dialisis

Hemodialisis dalam pusat memerlukan anda melawat pusat dialisis tiga kali seminggu. Ia menggunakan mesin untuk menapis darah anda dan membersihkan toksin daripada buah pinggang anda. Hemodialisis dalam pusat menawarkan beberapa manfaat, termasuk:

Peluang untuk beramah mesra dengan pesakit dan kakitangan lain

Peluang untuk beramah mesra dengan pesakit dan kakitangan lain

Pasukan penjagaan peribadi
Pasukan penjagaan peribadi
Tiada bekalan untuk disimpan di rumah
Tiada bekalan untuk disimpan di rumah
Hemodialisis di pusat dialisis untuk pesakit Hepatitis

Hemodialisis di pusat dialisis untuk pesakit Hepatitis

Mereka yang menjalani dialisis berisiko lebih tinggi untuk mendapat hepatitis B dan C. Virus ini boleh berjangkit daripada penggunaan botol ubat multidose dan pencemaran peralatan perubatan. Kami menyediakan mesin berasingan untuk pesakit hepatitis. Sila hubungi kami untuk butiran lanjut.

FAQs About Kidney Dialysis Treatment

Kos untuk mengubati sakit buah pinggang di Malaysia mungkin berbeza mengikut diagnosis dan keadaan pesakit. Anda disarankan untuk mendapatkan perundingan dan khidmat nasihat daripada unit profesional kami terlebih dahulu untuk mengetahui harga rawatan dialisis yang tepat untuk anda. Anda boleh menghubungi kami di talian 1-800-180-780 untuk mendapatkan janji temu anda.

Bergantung pada badan anda, anda mungkin mengalami ketidakselesaan ketika rawatan awal sakit buah pinggang, iaitu ketika jarum khas dimasukkan ke dalam fistula untuk mengalirkan darah, dan disambungkan ke mesin haemodialisis melalui tiub darah. Meskipun cara rawatan buah pinggang ini secara semula jadinya tidak menyakitkan, anda mungkin mengalami sakit kepala, muntah atau kekejangan selepas sesi dialisis jika tekanan darah anda menurun.

Hal ini mungkin berlaku kepada sebilangan kecil pesakit ketika sesi rawatan sakit buah pinggang peringkat awal, terutamanya jika pesakit mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, kebanyakan pesakit tidak lagi mempunyai masalah tersebut selepas beberapa kali menjalani sesi merawat sakit buah pinggang tersebut. Jika anda mempunyai sebarang gejala semasa atau selepas rawatan anda, anda harus memberitahu doktor atau jururawat dengan segera.

Unit penjagaan dialisis anda akan membantu dengan memeriksa keadaan anda secara konsisten semasa dan selepas sesi merawat penyakit buah pinggang. Mereka juga akan memastikan untuk memberikan ubat-ubatan yang betul, dan memperlahankan penyingkiran cecair semasa proses rawatan dialisis untuk keselesaan anda.

Haemodialisis merupakan salah satu cara merawat penyakit buah pinggang di Malaysia. Ia biasanya dilakukan sebanyak 3-4 sesi setiap minggu. Setiap sesi mengambil masa kira-kira empat jam. Walau bagaimanapun, tempoh rawatan untuk penyakit buah pinggang bergantung kepada faktor individu. Antara faktor tersebut adalah tahap buah pinggang anda berfungsi, jumlah air di dalam badan setelah rawatan sakit buah pinggang, sisa yang dihasilkan oleh badan anda dan juga saiz badan anda.

Selain mengetahui faktor risiko penyakit buah pinggang, adalah penting juga untuk anda memahami tentang gejala-gejala penyakit ini. Ini adalah kerana jika sahaja anda merasakan simptom-simptom awal, anda boleh terus mendapatkan pemeriksaan lanjut untuk mengetahui keadaan buah pinggang anda.

Pemeriksaan dan pengesahan peringkat awal sangat membantu merawat penyakit buah pinggang daripada menjadi lebih teruk. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai penyakit buah pinggang di laman web DaVita atau kunjungi pusat yang berdekatan untuk penerangan yang lebih mendalam.

Mempunyai kesedaran mengenai penjagaan dan kesihatan buah pinggang adalah langkah awal dalam mencegah dan merawat penyakit buah pinggang kronik. Dengan kesedaran yang betul dan memahami tentang faktor-faktor risiko yang menyumbang kepada penyakit buah pinggang, anda dapat melakukan langkah pencegahan awal seperti mengamalkan diet yang sihat dan seimbang, tidak merokok, mengambil air secukupnya dan lain-lain lagi.

Anda tidak memerlukan dialisis pada peringkat awal penyakit buah pinggang kronik (CKD). Namun, apabila buah pinggang anda telah tidak berfungsi, anda memerlukan dialisis atau pemindahan buah pinggang untuk terus hidup. Buah pinggang anda tidak akan berhenti berfungsi sekelip mata tetapi ia akan memakan masa bertahun melalui beberapa peringkat, sebelum anda betul-betul memerlukan dialisis.

Ia merupakan rawatan untuk membuang lebihan cecair dan bahan kumuh, daripada darah. Secara ringkas, ia merupakan rawatan untuk membersihkan darah.

Sebaik sahaja anda tiba di pusat dialisis, pasukan penjagaan kesihatan-daripada jururawat hingga pentadbir-akan menjaga semua aspek rawatan.

Pertama, jalan masuk anda akan dibasuh oleh juruteknik penjagaan pesakit (PCT). Setelah selesai, berat anda akan ditimbang dan anda akan diiringi ke kerusi dialisis. Tekanan darah semasa anda berdiri dan duduk akan diambil dan jururawat dialisis akan memeriksa tanda-tanda penting sebelum anda disambungkan ke mesin dialisis.

Sesi dialisis biasanya mengambil masa empat jam. Pada ketika itu pasukan penjagaan anda akan memantau tekanan darah anda dan prestasi mesin dialisis. Apabila masa rawatan dialisis tamat, mereka akan memutuskan sambungan anda dari mesin dialisis dan merekodkan tanda-tanda penting anda sekali lagi.

Anda bebas membaca, menonton televisyen, bekerja atau bermain di komputer riba anda, bercakap dengan pesakit lain dan ahli pasukan penjagaan, tidur-apa sahaja aktiviti yang boleh anda lakukan dari kerusi dialisis.

Anda menghabiskan banyak masa—dan meletakkan kepercayaan yang tinggi—dengan orang yang menjaga anda. Pasukan penjagaan kesihatan buah pinggang yang begitu menyokong boleh membantu menjadikan pengalaman anda lebih menyenangkan. Di DaVita®, anda akan menerima penjagaan peribadi dan perhatian daripada pasukan profesional yang terlatih yang ingin membantu memaksimumkan kualiti hidup anda.

Maklumat Lanjut Mengenai Servis Dialisis DaVita

Dialisis Pelancong
Perkhidmatan & Rawatan
Dialisis Pelancong
Maklumat Lanjut
Perkhidmatan DaVita
Perkhidmatan & Rawatan
Perkhidmatan DaVita
Maklumat Lanjut