Pau Kari Vegetarian
Bahan-bahan
Bahan-bahan Inti
Bahan-bahan A: Bahan tumis
- 3 sudu makan minyak
- ½ biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 sudu teh serbuk kari
Bahan-bahan B:
- 1 cawan air
- 1 batang lobak merah**
- 2 biji tomato**
- ½ biji lada benggala merah**
- 1 batang timun jepun – dipotong panjang
- ½ sudu teh garam
* Dicincang
** Dipotong kiub
Bahan-bahan Pau
Bahan-bahan C:
- 1 sudu teh yis *
- ½ sudu teh gula *
- 1 ½ cawan tepung pau
- ½ cawan air suam
Bahan-bahan D:
- ½ cawan tepung pau **
- 4 sudu makan gula **
- 1 sudu teh lemak sayur **
- ½ sudu teh double action baking powder **
* Dibancuh dalam 4 sudu makan air suam
** Digaul bersama
Cara Penyediaan
Cara Penyediaan Inti
- Panaskan minyak.
- Tumis bawang dan serbuk kari hingga naik bau.
- Masukkan air diikuti lobak merah.
- Masak hingga lobak merah lembut.
- Masukkan tomato, lada benggala dan timun jepun. Masak hingga empuk.
- Perisakan dengan garam. Ketepikan.
Cara Penyediaan Pau
- Masukkan bancuhan yis ke dalam tepung pau. Sebatikan.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli tepung hingga kental.
- Rehatkan doh selama 40 minit.
- Masukkan campuran bahan D ke dalam doh sedikit demi sedikit.
- Uli sehingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 12 biji dan dibentukkan menjadi bulat.
- Gelekkan dengan penggelek.
- Masukkan 1/12 bahagian inti dan cantumkan kembali doh.
- Kukus selama 15 minit dengan api besar.