Soo Hoon Goreng Ala Thai
Bahan-bahan
- 2 cawan soo hoon kering – direndam selama 20 minit
- 2 ketul ayam, bahagian dada – dipotong 4
- 1 batang lobak merah – dipotong memanjang
- 2 pokok sawi pak choy – dipotong kecil
- 1 sudu makan sos cili
- ½ sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 batang serai – diketuk
- 2 helai daun limau purut – dihiris nipis
- ½ cawan air
Bahan Tumis
- 2 sudu makan minyak
- 4 ulas bawang putih *
- 1 biji bawang besar *
- ¼ inci halia *
- ½ sudu makan cili kisar
Bahan Hiasan
- Sedikit daun bawang **
- Sedikit daun ketumbar **
- Sedikit daun sup
- 3 biji cili merah – dihiris nipis
- ½ biji timun – dibuang kulit & dihiris
- 4 biji limau kasturi
* Dihiris nipis
** Dihiris kasar
Cara Penyediaan
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap manis. Kacau rata.
- Masukkan serai dan daun limau purut.
- Masukkan isi ayam. Biar seketika.
- Masukkan lobak merah dan sawi. Masak seketika.
- Masukkan soo hoon dan kacau rata.
- Tambahkan ½ cawan air. Masak hingga soo hoon lembut.
- Angkat dan bahagikan kepada 4 hidangan.
- Hiaskan dengan daun bawang, daun ketumbar, daun sup, cili potong dan timun.
- Perahkan 1 biji limau kasturi.
- Sedia untuk dihidangkan