Bagaimana Saya Ingin Mengetahui Jika Saya Menghidap Penyakit Buah Pinggang?

Penyakit buah pinggang boleh didapati atau disahkan melalui ujian makmal. Tahap kreatinin dan urea yang tinggi dalam darah atau tahap protein yang tinggi dalam air kencing anda merupakan tanda-tanda sakit buah pinggang. Jika anda menghidap diabetes yang merupakan antara penyebab penyakit buah pinggang, anda harus menjalani ujian air kencing setiap tahun untuk mengesan kehadiran mikroalbumin dan sejumlah kecil protein yang tidak dapat dikesan melalui ujian protein air kencing standard.

Jika Saya Mempunyai Tanda-tanda Penyakit Buah Pinggang, Apa Yang Perlu Saya Lakukan?

Selepas anda menjalani ujian saringan asas dan anda mempunyai tanda-tanda atau faktor-faktor penyebab buah pinggang sakit, anda harus meminta rujukan kepada pakar nefrologi, iaitu pakar dalam merawat penyakit ini. Pakar nefrologi akan melakukan penilaian lanjut ke atas anda. Mereka juga akan mencadangkan ubat-ubatan atau perubahan gaya hidup untuk membantu memperlahankan perkembangannya.

Peringkat Penyakit Buah Pinggang

Dengan penyakit buah pinggang kronik/chronic kidney disease (CKD), buah pinggang biasanya tidak gagal secara sekaligus serta-merta. Sebaliknya, penyakit buah pinggang selalunya berkembang dengan perlahan-lahan dalam tempoh beberapa tahun. Ini adalah bagus kerana jika CKD dikesan lebih awal, ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup boleh membantu dalam memperlahankan perkembangannya.

Peringkat sakit buah pinggang kronik dibahagikan kepada lima, setiap satunya memerlukan ujian dan rawatan yang berbeza.

Biar DaVita membantu anda jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai gejala sakit buah pinggang.

placed-wood-background.png

Learn More About

Kidney Disease Symptoms & Diagnosis
Kehidupan dengan Penyakit Buah Pinggang Kronik (CKD)
Gejala & Diagnosis Penyakit Buah Pinggang
Stages of Kidney Disease
Kehidupan dengan Penyakit Buah Pinggang Kronik (CKD)
Tahap Penyakit Buah Pinggang Kronik